Nieuws

E-roken

maandag, 9-3-2015  

Bent u ook een verstokte roker en zou u graag van deze vervelende gewoonte af willen komen? Dan kan e-roken voor u de ideale oplossing zijn. Veel rokers hebben al verschillende pogingen ondernomen om te stoppen, bijvoorbeeld door af te bouwen, door ineens helemaal te stoppen, door een speciale behandeling te volgen – de mogelijkheden zijn enorm. Toch falen zij vaak en dit is natuurlijk erg onprettig. Hoe ontstaat dit falen nu precies en waarom kan e-roken helpen om wel echt te stoppen? Een stoppoging mislukt in veel gevallen doordat:

  • het vaste rookmomentje gemist wordt
  • het raar voelt om op bepaalde momenten met lege handen te staan
  • de nicotineverslaving niet zomaar te verslaan is
  • de verbondenheid met andere rokers gemist wordt

Dit zijn over het algemeen de redenen waarom een stoppoging mislukt en mensen toch weer naar een sigaret grijpen. Om het eerst eens over de eerste twee punten te hebben, het is natuurlijk zeer duidelijk hoe e-roken hierbij een oplossing kan zijn. Met een elektrische sigaret in de handen, heeft u altijd wat in handen op momenten dat u dat gewend bent. Bijvoorbeeld als u op een bus of de trein staat te wachten of als u zich ongemakkelijk voelt in een bepaalde sociale situatie. Het vasthouden van een sigaret en het nemen van een trekje kunnen dan voor veel mensen veel verlichting en een stukje zekerheid verschaffen. Ook is e-roken natuurlijk ideaal voor de momenten dat u standaard een sigaretje opstak, bijvoorbeeld meteen na het eten. Dit is voor veel rokers zo een vaste gewoonte, dat dit vaak de breekpunten zijn. Gedurende de rest van de dag geen sigaretten opsteken, dat is in veel gevallen nog wel vol te houden. Maar juist deze vaste rookmomenten kunnen echt de stoppoging de nek omdraaien. Door te kiezen voor e-roken kunt u toch de tabak vaarwel zeggen, zonder dat u deze vaste rookmomentjes op hoeft te geven. Dat maakt het afscheid nemen van gewone sigaretten voor veel echt een enorm stuk gemakkelijker.

Nicotine en e-roken

Hoewel vaste rookmomenten voor velen een lastig moment zijn, is het toch vaak de nicotineverslaving die de stoppoging de das om doet. Deze stof is zo enorm verslavend, dat het echt lastig is om van deze verslaving af te komen. Hoe kan het e-roken hier nu een oplossing voor bieden? Zoals u misschien wel weet, wordt er bij e-roken geen tabak gerookt, maar speciale vloeistoffen. Deze e-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, hierbij zijn er niet alleen varianten verkrijgbaar die nicotinevrij zijn, maar ook varianten waar wel nicotine aan toegevoegd zit. Daarbij is het zo dat er verschillende gradaties bestaan van de nicotinevarianten, er zijn zowel sterke varianten verkrijgbaar als minder sterke. Dit maakt het mogelijk om met e-roken langzaam uw verslaving aan nicotine af te bouwen. U kiest bijvoorbeeld eerst voor e-liquids die eenzelfde hoeveelheid van deze stof bevatten als dat u ook altijd gewend was om binnen te krijgen door het roken. Daarna kunt u dit dan langzaam af gaan bouwen, totdat u uiteindelijk uw verslaving de nek om hebt gedraaid en kunt overstappen naar de nicotinevrije varianten. Dit maakt uw poging om van de tabak af te komen echt een stuk kansrijker. Daarnaast biedt e-roken vanwege de e-liquids nog een voordeel ten opzichte van de gewone sigaretten. De vloeistoffen zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Bij gewone sigaretten hebt u natuurlijk helemaal geen keus, maar bij e-liquids kunt u kiezen uit zowel tabakssmaken die lijken op die van gewone sigarettenmerken, als uit fruitsmaken en allerlei exotische smaken. E-roken kan daardoor voor een heel andere beleving zorgen dan gewoon roken. Natuurlijk zal het in het begin even wennen zijn en zult u misschien even moeten zoeken naar welke smaken u het best bevallen, maar uiteindelijk biedt de mogelijkheid tot variatie natuurlijk vooral veel voordelen.

Verbeter uw gezondheid

Veel mensen willen stoppen met roken omdat ze last hebben van allerlei gezondheidsklachten. Kortademigheid is meestal de klacht die het meest opgemerkt wordt. Gevolgen die niet meteen zichtbaar zijn, maar die wel degelijk tot ernstige ziektes kunnen leiden, zijn bijvoorbeeld longen vol teer en dichtgeslibde aderen. Nu zijn er nog wel eens wat vragen over e-roken, is dit wel daadwerkelijk gezonder dan gewoon roken? Het antwoord hierop is ja. Natuurlijk is helemaal niet roken een nog gezondere optie, maar de schadelijke stoffen die in de e-sigaret en de e-liquids zitten zijn echt miniem. E-roken zorgt er daarom voor dat u nauwelijks nog een schadelijke stof binnen krijgt, helemaal als u kiest voor nicotinevrije e-liquids. Het is dus met zekerheid een uitstekend alternatief voor het roken van gewone sigaretten. Als u uw gezondheid wilt verbeteren en eerdere stoppogingen mislukt zijn, dan is e-roken dus echt een ideale optie. Niet alleen verbeterd u zo uw eigen gezondheid, maar ook brengt u anderen geen schade meer toe. Meeroken is immers bijna net zo schadelijk als gewoon roken. Vanwege dit aspect en vanwege het aspect dat er bij e-roken geen hinderlijke rook vrijkomt, is het in openbare gelegenheden ook toegestaan om een elektrische sigaret op te steken. U hoeft dus niet langer per se naar buiten te gaan als u een sigaretje wilt roken, maar kunt dit gewoon in de bar, het restaurant of op uw werkplek doen, zonder dat u anderen hiermee hindert of gezondheidsschade toebrengt. E-roken biedt dus in heel veel opzichten enorm veel voordeel en is dus ook absoluut een aanrader voor rokers.


Comments are closed.