Nieuws

Nederlandse EBM-muzikanten doen het goed in de branche

woensdag, 13-8-2014  

Nederlandse EBM-bands zijn niet onopgemerkt gebleven in de rest van de wereld. Nederland kent een aantal top EBM-artiesten:

 • Generator 9
 • [GRENDEL]
 • CONTRAST
 • Embolus
 • xlivid
 • Dissident Copies
 • XAPHAN
 • Kratarknathrak
 • Distsync
 • NoN-Tox / Active Disorder
 • JESUS COMPLEX
 • HERAS
 • Spermblaster
 • NG-Pro

Generator 9

Generator 9 combines aggressive EBM and Industrial with melodic, danceable synthpop. The group’s main influences include Depeche Mode, Front 242, Project Pitchfork and VNV Nation. The group consists of three members. John Edwards (keyboards, programming and vocals) has released a string of successful titles on both major and independent labels. Nadia Sardjoe (vocals and violin) has been studying music since the age of 7. Jeroen Kanters originally joined the group as a keyboard player for live shows, but soon begun contributing to new material. In a previous line-up, Generator 9 released an album to great critical acclaim. Their record company’s demise, however, led to an untimely split. The band reformed in 2002. Although new material is more danceable and accessible, Generator 9 remains as loud and intense as ever. Preparations for a new album and tour are underway.

 

[GRENDEL]

[VLRK] – Vocals, Synthesis, Sampling & Programming
[4N1T4] – Live Synthesis & Engineering
Grendel begon in 1997 onder een andere naam, na enige tijd ging de band uit elkaar en ontstond de huidige naam. De naam Grendel komt origineel voort van een persoon uit een oud mythologisch verhaal met de title ‘Beowolf’. In dit verhaal lokte een beest, genaamd Grendel, mensen van naast gelegen dorpjes mee tot diep in het moeras en verdronk hen daar. In het begin van 2000 kwam de eerste promo cd uit met de Nederlandse dansvloer hit ‘Strangers’. De promo cd is in een korte tijd op veel verschillende locaties in Nederland gespeeld en ook internationaal (o.a Duitsland, Belgie en Spanje). Snel na dit kreeg Grendel veel verzoeken voor live optredens [FLRS] (live synthesis & engineering en ging bij de band.

Een half jaar later kwam de eerste demo cd uit met de titlel ‘Onmenselijk Amusement’. Deze demo trok de aandacht van een Duits record label NoiTekk (een onderdeel van de grotere Black Rain records), deze was zo overtuigd dat ze Grendel meteen lieten ondertekenen. In 2000 was de demo opnieuw getiteld, ontworpen en uitgekomen in combinatie met nieuw materiaal, als de bands debuutalbum. De eerste uitgave zette meteen de bands naam en ontving veel respect in het circuit. De opvolger “End of Ages EP” kwam uit in 2002 en breidde haar doelgroep uit met internationale liedjes zoals het title nummer “End of Ages”, de bonzende “Catastrophe” en het intrigerende “Noisome. Naast dit was de EP compleet gemaakt met remixes uitgevoerd door de bands Feindflug, Arzt+Pfusch en God Module. Met het onorthodoxe en met het gebruik van orginele arrangementen, duistere geluiden verenigd met harde en bonzende EBM structuren ontving deze uitgave wederom alleen maar goede reacties van zowel de media als de luisteraars en zette het geluid voor de toekomst voor Grendel. Vrij recent heeft Grendel nog een volle lengte opgennomen en uitgebracht met de titlel “Prescription : Medicide” welke uitkwam in Oktober/November 2003 met medewerking van NoiTekk records. Dit album neemt je nog een stukje dieper mee in de wereld van Grendel, met zijn ingewikkelde, harde bonzende & dansbare structuren, sombere arrangementen en angstige natuur.

Snel na de opname van dit album (FLRS) vertrok jammer genoeg bij Grendel en werd overgeplaatst naar (4N1T4) welke momenteel met de band optreden. Over de laatste jaren heen heeft Grendel veel verzoeken gehad voor live optredens zoals Suicide Commando, Feindflug, XPQ-21, God Module, Terminal Choice, Das Ich, Blut Engel, Davantage en nog veel meer, plus optredens op grote en bekende evenementen zoals Leipzig Wave-Gotik Treffen, Maschinensturm & Xtreactor. Bekijk onze live sectie voor de meest recente optredens. Behalve dit, heft Grendel ook veel verzoeken gehad voor remixes van bands zoals Lights of Euphoria, Bruderschaft, Infekktion, God Module, Plastic Noise Experience en vele meer plus het verschijnt op een selectie van goede kwaliteit gecompileerde cds

 

CONTRAST

Amsterdam 2002, Patrick en Richard bundelen hun kracht en vormden de Dark/Electro band Contrast. Het basisconcept voor Contrast is het maken van een combinatie tussen harde duistere elektronische dance tracks en donkere soundscapes. Contrast is o.a. geïnspireerd door bands als: Hocico, Wumpscut, Grendel Front line Assembly, Suicide commando, Klinik, Skinny Puppy,In Slaughter Natives, Sephiroth, Tactical Sekt, Decoded Feedback, etc…Eind 2003 verscheen de eerste demo MCD “The Devastation Files” in een zeer beperkte oplage. (om labels te interesseren en reacties te peilen) Patrick: (keyboards, guitar & midi programming)Speelde in verschillende gothic/wave bands in de jaren ’80, maar behaalde het meeste succes met het componeren en het schrijven van de muziek voor de gothic /wave band Malochia. Dit resulteerde in ‘98 een Duits platen contracten het uitbrengen van het album “Dreamhunter” en de maxi cd “Shiver”. In 96/97 studeerde Patrick aan de vooropleiding van het conservatorium in Amsterdam.Ook componeerde & produceerde hij in ’99 de muziek voor een Engels reclame spotje. Met Malochia speelde Patrick veel live optredens waaronder:Gothic/Wave treffen, Euro rock en het Dour festival ect.Ook speelde hij met Malochia in het voorprogramma van o.a.:Rammstein, Clan of Xymox, Christian Death, Lacrimosa, Project Pitchfork etc..Richard: (Lyrics & vocals) Speelde drums in de band “The Noise Brigade” in midden jaren tachtig. En is sinds ’98 nauw betrokken bij de Amsterdamse gothic/ industrial scene. Als organisator van o.a.: the Apocalypse & Millenniums Crypt (gothic/wave feesten in A’dam).Als DJ heeft Richard gedraaid in Pittsburgh , New York en zelfs in Kathmandu (Nepal).In Nederland heeft Richard gedraaid op bijna alle bekende party’s zoals Gotham, Medusa enz. Momenteel is Richard tipper in de DUC (dutch alternative charts) en is hij als DJ nog regelmatig op verschillende parties in Nederland te vinden.

 

Embolus

Embolus startte in 1998 in Eindhoven, Nederland als tweemansband met Roel Graafmans en Leander Snijderswebsite ( http://www.leandro.nl ). We hebben een aantal songs gemaakt en hebben daarna bijna twee jaar gepauzeerd. Eind 1999 kwamen we weer samen om nieuwe nummers te schrijven en om onze Weltschmerz demo af te maken die in 2002 werd uitgebracht. Alle songs hadden een andere stijl, maar onze eigen sound begon zich al duidelijk hoorbaar te ontwikkelen.

Begin 2003 kwam André Stoop bij de band. In eerste instantie om ons bij te staan met live-optredens, maar hij was al snel een volwaardig lid van Embolus. Na vijf jaar experimenteren met verschillende stijlen zijn we er eindelijk in geslaagd om de echte Embolus sound te vinden waar we ons allemaal in konden vinden. We noemen het zelf Martial Electro vanwege de folklorische invloeden. De teksten gaan over het oude Germaanse Rijk, hun manier van leven, Aasatru, en uiteraard de vele oorlogen die zij tegen verschillende vijanden hebben gestreden. Dit alles komt puur voort uit onze fascinatie voor de Noord Europese geschiedenis, de geschiedenis van onze voorvaderen. Wij zijn beslist GEEN nazi’s, en we verachten Hitler voor het vernietigen van onze waardevolle erfenis!

 

xlivid

Een hele nieuwe weg´ gevonden door de jaren heen is de beste beschrijving voor dit nieuwe donkere electro/industrial project. Het start allemaal in de begin jaren ´90 wat uiteindelijk leidde tot de melodiie industrieel project Hylide, gevolgd door Ex IQ [industrial], Legal Injury[old school industrial], Yrrwe Zsuzyrrwe [rhythmic technoise/industrial] en Black Tech Overdose [electro]. Wat de beginselen of wortelen zijn voor de stijl xlivid. 6ix besloot dat het tijd was om nieuw leven in de verroeste hersenen te blazen na een hectische Yrrwe Zsuzyrrwe periode welk boek nu definitief gesloten is. En het zal ook nooit meer gelezen worden. Momenteel richt hij zich op 2 projecten, omdat deze bewezen hebben de meest succesvolste te zijn na Zsuzyrrwe; deze 2 zijn Condomium and xlivid.Sacha is erg bekend bij de lokale scene. Sinds 2 jaar is hij aan het expirimenteren met deze muziek wat uiteindelijk leidde tot waar hij nu is en dat zijn muziek aan te horen is en verdraagbaar.Geinspireerd door (Dark-)Electro en optredens als IC434 (Now Obedience), Sleepwalk and E/craft begon hij muziek te maken met de aanmoedigingen en inspiratie van vrienden die al lang daarvoor hun uitstekende muziek tracks bedachten. Hij geloofde echt dat de Nederlandse Elektronische scene op een dag de wereld zou regeren. Ook hoopte hij dat zijn bijdrage (zijn muziek) daarvoor de oorzaak zou zijn.Sacha heeft veel gedaan voor 6ix en haar projecten, hij adviseerde altijd over van alles en hij was altijd in voor een goede remix van een song. De laatste remix was Noizebox #2 for Yrrwe Zsuzyrrwe welke uit zal komen bij de eerstkomende labelsample (kijk naar de winkel) en is nu bezig met een nieuwe song genaamd Hurt” by xlivid.

Nieuw leven brengen in xlivid – we zijn er zeker van de beste leden line-up te hebben die er is of waar we ooit aan zouden kunnen denken. Wees voorbereid voor wat schokkende feiten in de zomer van 2004 met het uitkomen van de eerste demo “2ND REVOLT”, xlivid zegt alles en zal het niet tolereren en zal niet aansprakelijk zijn voor expliciete lyrics beschadigingen; Wees vrij, zeg wat je denkt.

 

Dissident Copies

René Jongeneelen: programming, arrangements, producing. Jeroen Zang en Muziek Dissident Copies is Jeroen’s eerste band. Hij heeft kennis met muziek gemaakt door e zingen en gitaar te spelen. Hij is ook schrijver van Science-Fiction verhalen en werkt in de enige Gothic-georïenteerde bar van Amsterdam, Legendz.Biogfrafie: de geschiedenis van Dissident Copies.Het vreemde balletje begon te rollen toen René en Jeroen elkaar ontmoetten in het Amsterdamse cub-circuit, waar ze allebei op zoek waren naar mogelijkheden om hun apparatuur en gedachtengoed uit te breiden.Aanvankelijk werd vanaf 1996 uitsluitend met een drumcomputer en een bas gespeeld, maar nadat een derde persoon de elektrische toevoegde was de bezetting compleet. Lexicon was een feit.

Dit duurde niet erg lang, aangezien de beide oprichters de drang hadden om puur elektronische muziek met donkere melodïen en atmosferen. Jeroen en René verlieten de oefenruimte, en gingen verder in de studio onder de naam X-Icon. Vanaf dat moment werd er uitsluitend nog met elektronische instrumenten gespeeld, maar een gebruiksaanwijzing voor het maken van deze muziek was en is er niet. Het antwoord hierop kan het beste gezocht worden in DARKWAVE. Ook al werkten ze al een tijd samen, het moment dat ze samen elektronische muziek begonnen te maken dient als het begin van de band aangemerkt te worden. Aangezien ze het componeren van muziek op de eerste plaats zetten, waren concerten en succes niet hun belangrijkste doelen. Daarbij kostte het ook wel enige tijd om een nummer te schrijven en op te nemen… Eind 2002 hadden ze bijna een compleet (denkbeeldig) album af, en werd het tijd om deze aan geïnteresseerden te presenteren. Tegelijkertijd was de naam definitief veranderd naar Dissident Records.

 

XAPHAN

maak pas sinds een half jaar (power)noise.producing naam: XapHaN. bezig met (power)noise/industrial sinds de helft van 2003 daarvoor heb ik wat industial hardcore gemaakt. voorbeelden: hypnoskull , converter, noisex, N-vitral en peaky pounder.. woon in friesland.(nederland). 25 jaar oud.en ze staan op de websie (DAMD-Dutch Artis) dat is een site van Nederlandse artiesten alleen……..

over Infomatie aan Electro, Wave, Industrial, Gothic, Noise, Neo-folk en andere electronic styles (soort van) homepage…. soundclick. op die site zijn 3 nummers / mp3 te vinden die mij echt aanspreken en het de moeite waard is om het te beluisteren,die teksten spreken mij echt aan zoals “bloempotdekselpindakaas” en “gras_eating_milk_machine” en ” big rubber doll”

 

Kratarknathrak

Kratarknathrak uit Hillegom Nederland,Kratarknathrak bestaat uit: Pieter Winkelaar – Synthesizers/samplers/drumcomputers Electronica:Electronica) een vreemde mixture van gothic industrial elektro drum bass minimalism en ambient dit is een nieuwe stijl van muziek,en Begon met draaien in 1991 in OJC Magnifiosi, daarna in Wyb te Terschelling, en in het LVC. In die periode veelal alternatief en dance. Gedurende 1999 verschoof zijn stijl naar zijn oude jeugdliefde EBM, Industrial en Darkwave. Tegenwoordig is hij regelmatig te vinden als DJ op grote en kleine feestjes in Nederland, en zelfs Luxemburg heeft hij recentelijk bezocht. Hij heeft gedraaid en draait op Medusa, Crna Ruza, Hades Chamber, Insula Avalonia, Cybergothic Syndrome en andere feesten. Krat is ook eigenaar van het New Darkness label, waarmee hij muziek uitbrengt van zijn eigen bands en projecten Kratarknathrak,en The Peoples Republic of Europe en Fertile Reality

Een van de projects van Pieter Winkelaar, leef aan de west kust van Holland de muziek is een mix van IDM, Ambient, Darkwave, Drum & Bass, Breakbeat en avantgarde. Kratarknathrak heeft gemaakt 7 CDr albums en 1 LP album: 1.Virk,2.Nyarlathotep,3.Plastik,4.Antichrist,5.Sulphur,6.Gothic Glitch, 7.Souvenir.8.Perpetual motion machine (LP only)

 

Distsync

is begonnen ergens in de lente van 2003 als gevolg van een uit de hand gelopen hobby en is een creatie van Giacomo Mollevanger. De band maakt hoofdzakelijk (power)noise met als inspiratiebronnen Haus Arafna,
November Novelet, Noisex, etc. De creaties komen vooralsnog alleen uit op cdR en zijn via mijn e-mail te bestellen. De 1e cd “..and the machines came alive..” kwam eind okt. 2003 uit en heeft uiteenlopende kritieken gekregen, van positief tot negatief.

Ook kwam het nr. “The scent of a premature burnout” op de verzamelcd “van duytschen bloet”. Half maart 2004 wordt het volgende album verwacht, die “Auf den weg zu Berlin” gaat heten.

 

NoN-Tox / Active Disorder

Active-disorder.powernoise/industrial/techno/hardcoreGenre electronica en industrial zijn projeckte van vincent H ,zij maakte al 3 jaar muziek en met Non-tox begon hij al eind 2002,het begon met de groep chupacabra . Active Disorder bestaat als leden Vincent H and Benjamin S Vincent H uit Vlissingen Zeeland Nederland maakte muziek uit de genre: noise.industrial en ze staan op de websie DAMD-Dutch Artis dat is een site van Nederlandse artiesten alleen…….. over Infomatie aan Electro, Wave, Industrial, Gothic, Noise, Neo-folk en andere electronic styles en hun site is SoundClick ook op die site staan 12 mp3 van NONTOX en Active- Disorder 9 nummers.

 

JESUS COMPLEX

Is een electro-industrial project van Damon Fries, guitarist in BOUDOIR en live soundman van pioneering electronic/gothic,new wave groep CLAN OF XYMOX .DAMON FRIES Originally van San Francisco, Damon verhuisde naar Amsterdam, Nederland in 1998 om te ontsnapen van”extremity en hypocrisy uit American culture”JESUS COMPLEX,DAMON FRIES ( lyrics, vocals,programming, guitars) ALA SHARON (female vocals) ‘I woke up dead’ is het eerste album van Jesus Complex.’I woke up dead’ is namelijk een opjagend, meeslepend, droevig en triest album geworden. De electro beat die bij opener “No hope no desire” bij “End of the lie” Op “Lost in sleep” wordt Damon nog bijgestaan door Clan of Xymox zanger Ronny Moorings. Een welkome afwisseling met de computergestuurde zang van Damon. “Lost in sleep” is dan ook een van de hoogtepunten van ‘I woke up dead’. Maar het ware hoogtepunt is toch zonder twijfel het keiharde “You must die”. Een electro / industrial,Electro Gothic,de albumDutch) – April 2003

In 1998 besluit Damon Fries te verhuizen van San Francisco naar Amsterdam. Naar verluid omdat hij zijn buik vol heeft van de Amerikaanse manier van leven. Eenmaal in Amsterdam begint Damon aan zijn eigen band Jesus Complex. Op dat moment heeft de multi-instrumentalist al ervaring als gitarist bij Boudoir en als geluidsman bij Clan of Xymox. ‘I woke up dead’ is het eerste album van Jesus Complex. Zoals de albumtitel en de cover al doen vermoeden hebben we hier niet te maken met muziek die als zomers kan worden omschreven. Alhoewel Jesus Complex best wel iets heeft van een zomerse onweersbui. Een heel erg stevige onweersbui wel te verstaan. ‘I woke up dead’ is namelijk een opjagend, meeslepend, droevig en triest album geworden. De electro beat die bij opener “No hope no desire” word ingezet verdwijnt bijna niet meer van het toneel. Bbij “End of the lie” wordt de beat even in een lagere versnelling gezet, maar echt tijd om bij te komen is er niet. Zie het eerder als een stilte voor de storm, want even later gaan alle remmen weer los en wederom vliegt Damon je naar de strot met zijn onheilspellende klanken. Op “Lost in sleep” wordt Damon nog bijgestaan door Clan of Xymox zanger Ronny Moorings. Een welkome afwisseling met de computergestuurde zang van Damon. “Lost in sleep” is dan ook een van de hoogtepunten van ‘I woke up dead’. Maar het ware hoogtepunt is toch zonder twijfel het keiharde “You must die”. Een electro / industrial song die werkelijk door merg en been gaat en waarvan het refrein je dagen later nog achtervolgt. Zeker niet geschikt voor zwakke zieltjes, maar zij die niet vies zijn van een potje Electro Gothic zullen vast blij zijn met Jesus Complex.

 

 

HERAS

Bandleden: Scrape/Casper Vellekoop – (Programming, Sampling, Keyboards) Rule-Ant/Roeland van der Velde- (Programming, sampling,vocals). Zij spelen veel live in nederland. Zij komen uit Nederland provencie Groningen,hun muziek is: Genre: Electronica,Industrial. Zij hebben al een cd uit title”Harsh Electronic Raging Ambient Sounds”, 5 tracks, running time 25. H.E.R.A.S. = ¯ Harsh Electronic Raging Ambient Sounds,Rule-Ant & Scrape,ontwerp ritme`s en roofzuchtig geluidfragmenten met een donker en / of aggresieve scherp. de consucentie van HERAS marches voorwaarts de project Heras geinspireert door industrial panoramas, mechanical noises en power-electronic muziek.


Comments are closed.