Nieuws

Urine-incontinentie tijdens en na de zwangerschap

zaterdag, 26-9-2020  

Incontinentie: maar al te vaak associëren we plasproblemen met dames van middelbare of hogere leeftijd. Wat we vergeten is dat behalve zij ook mannen, maar uiteraard ook zwangere vrouwen hiermee te maken kunnen krijgen. Elke vrouw die kinderen heeft gekregen kan er waarschijnlijk over meepraten: een zwangerschap gaat echt niet alleen over rozen. Over kwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid spreken we zonder schroom. Maar voor de plasproblemen die bij een zwangerschap kunnen komen kijken, ligt dat anders. Toch heeft bijna driekwart van de vrouwen er, zeker aan het eind van de zwangerschap, last van.

De rol van uw bekkenbodemspieren

Zwangerschapsincontinentie wordt vrijwel altijd door stressincontinentie veroorzaakt: de spieren van de bekkenbodem zijn op dat moment zou eenmaal minder sterk. Deze spiergroep helpt je normaal urine, ontlasting en windjes op te houden en houdt ook je blaas op de juiste plaats. Door de extra druk die er tijdens een zwangerschap op je bekkenbodem komt te staan, verliezen veel vrouwen die in verwachting zijn dus af en toe wat urine. Dit kunnen een paar druppels zijn, maar ook scheutjes en zelfs een hele plas. Vooral in de laatste fase, wanneer het kindje op de blaas drukt, komt incontinentie veelvuldig voor.

Incontinentie in de vroege fase van de zwangerschap

Incontinentie voor urine hoeft lang niet altijd beperkt te blijven tot de laatste, zware fase van de zwangerschap. Ook in de vroege fase kan incontinentie voorkomen. Daar is een logische verklaring voor. Uw lichaam heeft namelijk meer vocht te verwerken en tevens gaan de hormonen uw bekkenbodemspieren versoepelen. Dit is in uw voordeel: dat maakt de bevalling over een paar maanden wat makkelijker. Maar dat het wat lastiger is om uw urine te controleren, is ook een feit.

Urineverlies na de geboorte van uw kindje

Nu zou u haast denken dat incontinentie voor urine na een bevalling dan ook direct tot een einde zou moeten komen. Helaas is dat meestal niet het geval. Ook tijdens de bevalling worden uw bekkenbodemspieren namelijk flink aan het werk gezet. Zo kan de spiergroep overrekt raken en kunnen er zelfs scheurtjes optreden. De spieren hebben na de geboorte weer even de tijd nodig om op adem te komen en hun normale vorm en kracht weer terug te krijgen.

Zo verkleint u tijdens de zwangerschap de kans op incontinentie

Houdt u tijdens de zwangerschap enkele waardevolle tips in uw achterhoofd, dan kunt u het risico op incontinentie aanzienlijk verkleinen. Zo is het altijd belangrijk om rustig de tijd te nemen voor het toiletbezoek en ook goed rechtop te zitten zodat u uw blaas goed kunt legen. Blijft u te allen tijde voldoende drinken om gehydrateerd te blijven. Al vroeg in de zwangerschap kunt u met bekkenbodemspieren aanvangen. Zo bent u na de bevalling ook weer sneller hersteld.

Na de zwangerschap: bekkenbodem- én buikspieren trainen

Blijft u vooral ook na de zwangerschap en bevalling uw bekkenbodemspiergroep trainen. Daarnaast doet u er ook goed aan uw buikspieren te oefenen. Dit mag echter pas vanaf zes weken na de bevalling vanwege de rustperiode die uw lichaam nodig heeft. Bouwt u de oefeningen langzaam op om niet te veel in één keer van uw lichaam te vragen. Dat heeft de afgelopen maanden namelijk al genoeg te verduren gehad.

Vol zelfvertrouwen uw dagelijks leven leiden met behulp van TENA Lady

Heeft u tijdens en/of na uw zwangerschap last van incontinentie? Gelukkig bestaan er vandaag de dag voldoende hulpmiddelen om de negatieve consequenties daarvan te ondervangen. TENA Lady biedt een brede lijn incontinentiematerialen die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende mate van urineverlies. Door het gebruik van TENA Lady hoeft u zich geen zorgen te maken over ongelukjes en kunt u met een gerust hart alles doen wat u voorheen ook deed.


Comments are closed.